Monthly Archive 25. марта 2022.

ByРатко Ракоњац

НА КОЈУ МУЗИКУ ЗАДРХТИШ – ТЕ СИ МЕЛОДИЈЕ СИН

Ако постоји немушти језик онда су песници ти који су га најспонтаније савладали исто онако као матерњи. Уосталом: није ли сама поезија тек једно пуко превођење немуштог говора на матерњи језик…, рекао је Стеван Раичковић.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) је 1999. године 21. март прогласила Светским даном поезије. Циљ који се жели постићи обележавањем овог дана је промоција читања и писања, објављивања и проучавања поезије у језичким заједницама широм света. Намера је била да се ода признање националним, регионалним и интернационалним поетским покретима. Један од главних циљева обележавања овог дана је да се подржи језичка различитост кроз песнички израз. Овим се такође жели охрабрити успостављање дијалога између поезије и других уметности (сликарство, музика, позориште, филм), као и повратак усменој традицији рецитала и проучавања поезије.

Ученици ИО Комаран су са Саидом Шеховић, наставницом Српског језика и књижевности, обележили Светски дан поезије исписујући омиљене стихове.

ByMersudin Husović

Probni završni ispit 25. i 26. marta 2022.

Probni završni ispit biće održan u 25. i 26. marta 2022. Prvog dana je test iz matematike (petak, 13.00h), a drugog dana test iz srpskog (maternjeg) jezika (subota, 9.00h) i kombinovani test (iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije; subota, 11.30h).

Probni završni ispit, koji će polagati oko 64.200 učenika u svim osnovnim školama, priprema je i za nastavnike i za škole; ne ocenjuje se i neće se vršiti rangiranje učenika na osnovu rezultata.

Probni završni ispit verna je simulacija procesa završnog ispita, gde učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo. Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremili su ispitni materijal koji je dostavljen školama preko nadležnih školskih uprava.

Ove godine, kao i prošle, u učionici može biti maksimalno 15 učenika i jedan dežurni nastavnik i potrebno je da se poštuje razmak od dva metra između maturanata. Po uredbi Vlade Srbije, nošenje maski neće biti obavezno.

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, koju će osmaci polagati 27, 28. i 29. juna.

U našoj školi ove godine ima 59 maturanata. Želimo im da u što većoj meri pokažu znanje koje su stekli u dosadašnjem školovanju i ostvare dobre rezultate.

Srećno!

Byadmin

ŠTA ZNAM O SAOBRAĆAJU- ŠKOLSKO TAKMIČENJE 2022.

U četvrtak 03.03. 2022. godine održano je školsko takmičenje iz “ ŠTA ZNAMO O SAOBRAĆAJU“ za učenike 5. razreda . Učestvovalo je 8 učenika, plasman i rezultate možetre pogledati na linku ispod.

Učenicima koji su ostvarili plasman u viši rang želimo puno sreće u nastavku takmičenja.

ByTijana Obrenić

САРАДЊА СА ШКОЛАМА У РЕГИОНУ

Чланови Тима за инклузивно образовање, које је предводио директор школе Амел Курбеговић, посетили су данас Основну школу за образовање ученика са сметњама у развоју „Миодраг В. Матић“, са седиштем у Ужицу. Циљ посете била је додатна едукација и пружање подршке учитељицама наше школе у изради и примени ИОП-а.

Радници школе, на челу са директорком Зорицом Весовић,  срдачно су дочекали наше представнике и детаљно их упознали са радом ове школе, која може да се похвали дугогодишњом традицијом.  Њихова мисија је континуирана едукација и рехабилитација деце са различитим сметњама у развоју. Школа поседује кабинете за индивидуалну наставу, сензомоторну собу, кабинет за слушне и говорне вежбе, креативну радионицу и дигиталну учионицу.  У оквиру школе  је и дом за смештај деце са региона, капацитета 50 кревета. 

Поред тога што реализује образовно-васпитни рад, једна од активности ове школе је и подршка Инклузивним тимовима при редовним школама на нивоу Школске управе. Наши запослени, упознали су домаћине са свим потешкоћама са којима се сурећу у реализацији ИОП-а и затражили су додатну помоћ у виду материјала и конкретних примера,  како би на најбољи могући начин изашли у сусрет потребама ученика којима је потребна додатна помоћ у образовању. Састанак је протекао у радној атмосфери, договорена је  даља сарадња а наше учитељице су похваљене од стране стручњака за ангажовање у досадашњем раду.