Monthly Archive 30. маја 2023.

ByLejla Rovčanin

Izleti i ekskurzija- školska 2022/23. godina

Izleti i ekskurzije su fakultativne školske aktivnosti koje podrazumevaju dobrovoljnost učešća učenika. Na ekskurzije se ide rado, sa velikim se nestrpljenjem iščekuju, dugo planiraju i pripremaju i pamte celog života. Sve više se primećuje da učenicima fali unutrašnje motivacije koja je neophodna za njihov uspeh i napredovanje. Samim tim često primetimo da stoje u mestu iako imaju mnogo više potencijala da razvijaju svoju ličnost i sposobnosti.

S obzirom da je motivacija potreban i dovoljan razlog za delovanje i da ponašanju pojedinca daje smisao i pravac, mi na ekskurziji, napokon, imamo visoko motivisanog učenika, koji s radošću i kroz zabavu razvija socijalne veštine kroz međuljudske odnose i unapređuje veštinu komunikacije; unapređuje lični razvoj istraživanjem sopstvenih interesovanja; unapređuje socijalni razvoj i toleranciju kroz upoznavanje novih i drugačijih ljudi, kultura, naroda; razvija različite veštine snalaženja u nepoznatom prostoru; usvaja etičke i moralne principe; uči i usvaja nova saznanja iz oblasti kulture, nauke, umetnosti, ekonomije, istorije; teoretska znanja primenjuje i proverava u praktičnim situacijama; razvija samostalnost i odgovornost za ispunjavanje preuzetih zadataka.

Naša škola se, kao i sve ostale, trudi da svake godine učenicima pruži i obezbedi mogućnost da iskuse sve čari koje izleti i ekskurzija nose. Tako smo i ove godine organizovali, za sve učenike, shodno uzrastu i interesovanjima, niz različitih tura.

U toku prethodnog vikenda su na jednodnevnom izletu bili učenici V, VI i VII razreda. Za naredni vikend planirana je ekskurzija u trajanju od tri dana za učenike VIII razreda, kao i izleti za učenike I-IV razreda.

ByLejla Rovčanin

Sajam nauke

Naša škola je danas, 26. maja 2023. godine, bila domaćin događaja pod nazivom „Sajam nauke“ u okviru STEM projekta – „Škole za bolji kvalitet vazduha“, koji je realizovan pod pokroviteljstvom UNICEF-a, Ambasade kraljevine Norveške i Ministarstva prosvete uz podršku Centra za promociju nauke.

Jedan od ciljeva Sajma je bila promocija i popularizacija nauke među mladima, te aktivacija mladih za bavljenje istom. Sajmu su prisustvovali predstavnici organizatora, učenici škole i radnici škole.

Projekte, koje su u prethodnom periodu pripremali sa svojim mentorima nastavnicima, prezentovali su sami učenici i pokazali da su već mnogo toga naučili kroz sam proces izrade projekata, ali i pokazali entuzijazam za novim učenjem i istraživanjima.

Posetioci Sajma su imali prilike da prisustvuju i prigodnoj priredbi u realizaciji učenika nižih razreda koji su pokazali da već znaju dosta toga o nauci, o naučnicima i o važnosti nauke za lični, ali i sveukupan napredak društva.

Današnji događaj smo hteli da iskoristimo i da istaknemo da je potrebno deci pružiti mogućnost da svoje sposobnosti usmere na prave vrednosti i razvijanje istih. Deo prostora gde se Sajam održao bio je odvojen za podsećanje na nesrećni događaj koji se desio u Osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

ByTijana Obrenić

Усавршавање наставника као допринос друштву за развој знања

Један од услова постизања  што биљих резултата васпитно – образовног рада јесте и перманентно стручно усавршавање наставника. Улагање у професионални развој повећава продуктивност а време уложено у додатно учење током година се вишеструко награди. Наставници и учитељи наше школе су до сада похађали велики број семинара и тиме показали да су спремни да науче како да свој посао обављају што квалитетније.

У оквиру пројекта „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка“ данас је у ОШ „Светозар Марковић“ одржана непосредна обука која има за циљ пружање подршке процесу инклузије. Наши наставници су препознали важност прилагођавања сваком ученику како би достигао свој максимални развој. Овај пројекат ће бити спроведен у образовном систему Републике Србије до 2024. године а наша школа је једна од 200 која је изабрана за овај пројекат. Након завршене обуке учитељи и наставници ће у раду применити стечена знања кроз наставне и ваннаставне активности.

ByLejla Rovčanin

Vredna donacija u organizaciji Fonda Ana i Vlade Divac

Posredstvom Fonda Ana i Vlade Divac (HOD), humanitarna organizacija svetaca, ogranak Crkve Isusa Hrista iz Amerike, donirali su našoj školi materijal za rad, opremu i sredstva koja će umnogome pomoći unapređenju nastavnog procesa.

Tim povodom, predstavnici ove crkve iz Amerike, Chadd i Jennifer Griffiths, posetili su našu školu kako bi videli na koji način se pomenuta donacija koristi.

Zahvaljujemo im se još jednom na vrednoj donaciji i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju u cilju napredovanja učenika koji pohađaju našu školu i olakšavanja nastavnicima sam nastavni proces.

ByTijana Obrenić

ШТА ЗНАШ О ЦРВЕНОМ КРСТУ?

Квиз „Шта знаш о Црвеном крсту“ један је од најстаријих активности Црвеног крста Србије. Циљ ове активности је едуковање деце четвртог разреда основних школа о историјату, принципима и делатностима Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Ове године домаћин  квиза била је Основна школа „Свети Сава“. Учешће у квизу узело је седам  екипа од  укупно осам пријављених. Наша школа редовно узима учешће у свим активностима које организује Црвени крст. Шест малишана,  подељених у две групе по три ученика, показали су завидно знање освојивши треће место заједно са ученицима из Основне школе „Владимир Перић-Валтер“.

ByLejla Rovčanin

Dan bošnjačke nacionalne zastave

Povodom obeležavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u Republici Srbiji, Bošnjačko nacionalno veće je organizovalo nagradni likovni konkurs ,,Boje moje zastave“. Učenici naše škole su dobili Pohvalnice za učestvovanje na ovom konkursu a škola je dobila Zahvalnicu za uspešno animiranje učenika da učestvuju na ovom konkursu.

U našoj školi su organizovane aktivnosti povodom obeležavanja ovog dana.

ByLejla Rovčanin

Trodnevna žalost u Srbiji

Zbog tragedije u Osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar“, od petka je trodnevna žalost u Srbiji. Zastave se spuštaju na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte minutom ćutanja. Tako je jutros bilo i u našoj školi. Umesto školskog zvona u 8 časova oglasio se muk, tišina i bolna spoznaja da je krajnje vreme da se svi zapitamo gde grešimo i da radimo na tome da ovaj svet učinimo lepšim i bezbednijim mestom za buduće generacije.

Strašne stvari se dešavaju svakodnevno, nažalost. To nije novina. Ovaj slučaj strašnijim čini to što ga je počinilo dete. Znamo da su deca ono što posmatraju, pa ne možemo a da se ne zapitamo: ,,Šta oni to vide u nama pa su postali takvi?“

Potrebno je još vremena da se donesu ispravni zaključci i donešu odluke o narednim koracima. Ali jedno je neosporivo. Potreba da se nešto ključno promeni u svima nama.

ByLejla Rovčanin

“Srca dece su se ugasila, neka se ugase i školska zvona”

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su juče ujutro u oružanom napadu jednog četrnaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar” u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni a napadač je uhapšen.


Odlukom sva tri sindikata naše škole (USPRS, Nezavisnost i Samostalni sindikat) sutra će svi radnici škole biti u štrajku, povodom tragičnog događaja, koji se desio u Beogradu.


Deca neće morati da dolaze u školu, osim ona koja žele i koja hoće da učestvuju u određenim aktivnostima koje smo za sutra planirali. Svi radnici škole će sutra doći u školu u 8 časova.

ByLejla Rovčanin

И ја желим бити ђак првак!

Данас је у нашој школи почело тестирање будућих првака. Добродошлицу су им пожелели ученици четвртог разреда тако што су им припремили честитке добродошлице које ће им бити уручене након тестирања. Тестирање ће трајати до 17. маја.