Monthly Archive 13. октобар 2024.

ByTijana Obrenić

ДАН ШКОЛЕ

Дан школе је посебан догађај у животу сваке образовне установе, којим се обележава њено оснивање и дугогодишње постојање, као и допринос образовању и васпитању ученика. Овај свечани дан је прилика да се присетимо досадашњих школских постигнућа, представе нови успеси ученика и наставника, те да се промовише значај образовања и заједништва.

Дванаестог октобра, наша школа прославила је свој 105. рођендан. Овај посебан јубилеј окупио је наставнике, родитеље и бројне угледне госте из локалне заједнице и из других градова.

Најпре су ученици првог разреда засадили дрво генерације у дворишту нове школске зграде.

Централни део прославе одржан је у дворишту старе школске зграде. Хор нижих и виших разреда отворио је свечаност интонирањем државне химне, као и школске химне.

Ређали су се рецитали и песме наших талентованих ученика и наставника. Такође, нису изостали ни драмски скечеви у којима су наши ученици показали свој раскошан таленат.

Ученици првог разреда свечано су приступили организацији Дечији савез и том приликом су извели плесну тачку, на одушевљење свих присутних. 

Гости су могли да погледају изложбу ликовних и литерарних радова, а руководиоци секција доделили су новчане награде победницима школског конкурса.

Ученичка задруга „Полимка“ са поносом је представила  своје производе на посебном штанду.

Након формалног дела приредбе, одиграни су пријатељски мечеви у фудбалу и одбојци са ученицима из три пријепољске школе, а на самом крају, организовано је дружење свих гостију и учесника.

Захваљујемо се свим учесницима и гостима. Представили смо се у најбољем светлу, показали своју снагу, успехе и потенцијале. Наши планови за будућност су велики, а део њих представићемо на истом месту наредне године.

ByTijana Obrenić

МОЈА ШКОЛА-ПИСМО ШКОЛИ

Тематски дан, организован у нашој школи који представља креативну и едукативну активност намењену ученицима да изразе своје мишљење о школи, предложе идеје за унапређење школског живота, и да поделе своја искуства и осећања о образовању. Овај тематски дан организован је у оквиру Дечије недеље, са циљем да деца учествују у креирању позитивних промена у својој школској заједници.

Наставници су искористили прилику да са ученицима обнове форму писања писама, која је већ одавно застарела. Кроз корелацију садржаја различитих наставних предмета ученици су исказали своју захвалност, жеље и потребе, а затим су своје замисли представљали ликовним радовима. Овај дан је био прилика да управа школе добије повратне информације директно од ученика. Потрудили смо се да се управо ученици осећају као важан део заједнице у којој њихов глас може довести до позитивних промена.

ByTijana Obrenić

ЈА САМ ДЕТЕ, ИМАМ ПЛАН, ТОЛЕРАНЦИЈА И ЉУБАВ ЗА СВАКИ ДАН

Дечија недеља је манифестација која се традиционално одржава почетком октобра месеца, а посвећена је промоцији дечијих права, њихове добробити и подстицању друштвене бриге о деци. Ова недеља има за циљ да скрене пажњу на права деце на образовање, здравље, сигурност, љубав и игру, и да подстакне друштвену одговорност према најмлађима.

У оквиру ове манифестације, у нашој школи су се организовале различите активности, као што су креативне радионице у сарадњи са родитељима, спортске манифестације, едукативне и забавне игре, изложбе, посета градској библиотеци и дружење са јунацима из цртаног филма и друге активности које афирмишу дечију креативност, образовање и партиципацију у друштвеном животу.

Овим активностима, наши учитељи су се потрудили да подстакну креативност ученика, подрже изградњу њиховог самопоуздања и одговорности, а истовремено да их подуче основним људским вредностима као што су емпатија, поштовање и солидарност. Школа се труди да кроз ове, и разне друге догађаје, ствара позитивно и подстицајно окружење у којем деца могу да се развијају, уче и буду подржана у сваком аспекту њиховог живота.

ByTijana Obrenić

Турнир у футсалу

Од 7. до 10. октобра одржан је традиционални школски турнир у футсалу, у организацији наставника физичког васпитања. Турнир је окупио 12 екипа (одељења), подељених у две групе, које су се такмичиле у фер и спортској атмосфери.

Прву групу чинили су ученици петог и шестог разреда, док су другу групу чинили ученици седмог и осмог разреда.

На нивоу петог и шестог разреда, победу је однела екипа, односно одељење 6/3, које је победило одељење 5/2, резултатом 5:2. На нивоу седмог и осмог разреда, победу је однела екипа, односно одељење 7/3, које је победило одељење 8/3 резултатом 2:1.

Поред сјајних утакмица, посебан фокус био је на фер-плеју, чему су допринеле судије, које су се трудиле да мечеви протекну без инцидента. Турнир је протекао у духу спортског надметања, где је најважније било заједништво и пријатељство међу учесницима.

ByTijana Obrenić

Тематски дан „Јесен“

У школама широм света, тематски дани представљају прилику за ученике да на креативан и интерактиван начин истраже различите теме, истовремено повезујући више предмета и садржаја. Један од најлепших и најинспиративнијих тематских дана јесте онај посвећен јесени.  У нашој школи обележен је реализацијом различитих активности чији су носиоци били ученици и њихови наставници и учитељи.

Ученици виших разреда су са својом наставницом тематски дан провели у природи. Тематски дан „Јесен“ им је био инспирација да разговарају о активизму младих. Најпре су погледали видео на ову тему и сазнали зашто је омладински активизам важан и због чега би требало да да се укључе и активирају.  Обишли су пластеник у ком се гаје биљне врсте  које могу да послуже на више начина нашој малој заједници. 

Ученици нижих разреда обилазили су  воћњаке у околини школе, организовали заједничке игре на локалном стадиону, уређивали ходнике школа,  рецитовали, изводили скечеве, цртали, правили паное и макете дрвећа са јесењим плодовима и реализовали још много различитих активности.

Овај дан је пружио прилику, не само за учење, већ и за заједничко креативно изражавање и истраживање природних појава кроз разне активности. Наставници су се потрудили да ученици не стичу само нова знања већ и љубав према природи и уметности.