• Kontakt: +381(0) 33 777 102
  • e - mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

DAN PLANETE

DAN PLANETE ZEMLJE OBELEŽEN U BRODAREVU

        Učenici naše škole aktivno su učestvovali u realizaciji  većeg broj akcija koje su ciljano sprovedene kao programski zadatak na osnovu plana realizacije koje sprovode NVO ,,Prijatelji Brodareva,, I Aarhus centar ,,Jugozapadna Srbija,, Brodarevo a uz pokroviteljstvo donatora SWG-a. Direktor naše škole, njegovi saradnici, nastavnici i učitelji aktivno su učestvovali i dali svoj doprinos realizaciji ovog važnog i značajnog programa. Mladi biolozi kao sekcija škole u Brodarevu, već više godina saradjuju sa ekološkim organizacijama i aktivistima i deo su uspešno realizovanih projekata. Oni su u okviru svojih planiranih aktivnosti dopunili svoj program obeležavanja Dana planete Zemlje i u više akcija u toku nedelje dali dopinos i učešće u istoj. O svim ovim aktivnostima planira se izrada jednog promotivnog filma sa ove akcije uz naraciju, muziku i ključne detalje kojima će se uticati na podizanje nivoa svesti o važnosti I značaju zaštite planete zemlje.


Učenici nižih razreda su sa svojim učiteljima kroz različite programe realizovali ciljane aktivnosti. Radilo se na likovnim crtežima, uređenju panoa, sprovođenju akcije zajedničkog čišćenja i uređenja dovrišta škole kao i Pionirske ulice koja je deo njihovog puta od kuće do škole, muzički nastup, recitovanje, pisanje, igranje i prikazivanje filmova na platnu o značaju zaštite naše planete.

Učenici starijih razreda su ovu akciju obeležili kroz više kampanja. Sredili su svoje dvorište, deo oko škole i izvorište pijaće vode Jalah. Takođe su učestvovali u izradi više desetina likovnih radova, uređenje kutka planete Zemlje, izradi plakata I flajera koje su lepili na udarnim i kritičnim mestima u gradu odnosno delili prolaznicima.

Eko aktivisti naših organizacija organizovali su akciju čišćenja priobalja Lima i dela korita Komaranske rijeke. Planirane aktivnosti su sprovedene u dane vikenda i akciju je podržalo veći broj građana koji su nam se priključili. Sakupljeni plutajući otpad iz rijeke odložen je u većama pored kontejnera koji se prazne od strane JKP ,,Lim,, iz Prijepolja koji su takođe dali veliki doprinos ovoj našoj akciji na čemu im se posebno zahvlajujemo.

       Što se tiče ocene same akcije i njenog značaja sa ponosom možemo istaći da je izuzetno veliki i merljiv. Posebno je značajno što su mladi uključeni u ovu kampanju jer se kod njih stvara duh uloge i značaja za preuzimanje  odgovornosti zaštite prirode. Sa teoretskog smo prešli na praktično i stvorili veliku potporu realizaciji sveukupne akcije veoma značajne i izuzetno važne.

 

urednik članka Mladi ekolozi škole

Za sva pitanja i sugestije obratite se našoj IT podršci - Izrada i dizajn Denis Spahić

Korisni linkovi