• Kontakt: +381(0) 33 777 102
  • e - mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

IO Slatina - istorijat

     Škola u Slatini je osnovana početkom oktobra 1929. godine, kao četvrto odeljenje brodarevske čkole. Postoje podaci da je škola otvorena 1926. ili 1928. godine, ali za to nema pouzdanih dokaza u arhivskoj dokumentaciji. Odluka o otvaranju škole doneta je na osnovu zahteva stanovnika sela Slatine i Brvina od 02.08.1929. godine, koji je potpisao domaćin Šako Vlahović, koji je imao veliki ugled među meštanima. Napisali su da ova dva sela imaju 95 kuća, da je velika udaljenost od Brodareva gde deca idu u školu, pa zbog toga u školu ne ide oko pedesetoro dece. Nadzornik je prihvatio iznete razloge i predložio Oblasnom školskom odboru da se otvori škola u privremenoj školskoj zgradi, u privatnoj kući, kao četvrto odeljenje škole u Brodarevu. Za privremenu školsku zgradu, za dve godine, određena je kuća Šaka Vlahovića, uz obrazloženje da se nalazi u sredini sela. Po mišljenju Komisije ispunjeni su najminimalniji higijensko-pedagoški uslovi za rad škole u ovoj kući, a meštani su se obavezali da u roku dve godine naprave stalnu školsku zgradu. Međutim, ova obaveza nije ispunjena, jer je školska zgrada napravljena znatno kasnije. Školu su pohađali đaci iz: Slatine, Brvina i Oštre Stjene, rođena od 1918. do 1923. godine. U godini početka rada škole naseljeno mesto Slatina imalo je 382 stanovnika, 69 domaćinstava i 67 poreskih glava, a naselje Brvine 164 stanovnika, 31 domaćinstvo i 36 poreskih glava.

     Nedostatak stručnog učiteljskog kadra pratilo je rad škole u više školskih godina. Utvrđeno je da je u školi od osnivanja do 2000. godine radio 41prosvetni radnik. U periodu 1929.-1941. godina radilo je sedam učitelja i prema podacima svi su posedovali odgovarajuću stručnu kvalifikaiju za nastavni rad. Prvi učitelj Murat Čičić je kratko radio, pa ga je zamenio Mihailo Đajić. Ni on nije ostao do kraja školske 1929/30. godine. Školsku godinu je završio treći učitelj, raspoređen iz Brodareva, Desimir Knežević koji je započeo rad i u narednoj školskoj godini, ali ga je zamenio Sotir Belokatić, koji je ostao da radi do kraja školske godine. U školskoj 1939/40. godini radila je učiteljica Kata Banijaš, koja je ostala i na početku naredne školske godine. Pred rat je u školi radio Mićo Popadić. U periodu od 1945.-2000. godine u školi je radilo 34 učitelja. Nastavni rad je počela Vera Zindović, a nakon četrdeset dana nastavu je preuzeo Petar Vlahović. Zatim su u ovoj školi radili učitelji: Adam Aco Lazović, Petar Jovanović, Milenija Grujičić, Jelena Vladulanović, Živko Jovanović, Ljubica Milićević, Mirjana Markov, Milija Šarčević, Šućro Podbićanin, Borivoje Kovačević, Vukajlo Grujičić, Ljubica Tanasijević, Dušan Pavlović, Stanimirka Simićević, Rade Krgo, Draško Novosel, Svetozar Novosel, Nada Divac, Stana Simićević, Fehmija Alimi, Mesud Solaković, Ljiljana Ivanović, Milisav Ivanović, Zoran Vujisić, Bosiljka Bogdanović, Petar Vasiljević, Suad Hanić, Milenko Malešić.

     Od osnivanja do 2000. godine u školi su radili sledeći pomoćno radnici (kuriri, poslužitelji): Šako Vlahović, Božo Šćepanović, Hadžira Kriještorac, Krstina Vujisić, Svetozar Vujisić, Boško Vranić i Vukadin Rovčanin. 

     Danas

 

Za sva pitanja i sugestije obratite se našoj IT podršci - Izrada i dizajn Denis Spahić

Korisni linkovi